Cara nak format Komputer


Hari ni aku nak kongsi kat korang cara format komputer,mungkin ramai yang da tahu tapi kepada yang belum tahu anda boleh la bljar.Aku cube ringkaskan seboleh mane yang mungkin kat sini(yang aku taw la hehe)..Ade dua cara anda boleh format komputer,satu melalui CD satu lagi melalui USB Drive,dan ade dua cara anda boleh install windows kegemaran anda samada melalui windows(on komputer tgh running msuk window) atau melalui boot(mse tgh restart komputer).Kat sini aku akan ajar cara yang kedua iaitu mse tgh reboot komputer.Kerana cara ini lebih banyak kebaikan dan mudah jika komputer korang windows corrupted. Pertama sekali korang mestilah kene ade bootable CD or bootable USB Drive(pendrive) cara nk wat bootable cd korg kne gune software burner yg boleh create bootable cd dan cara nk wat bootable pendrive korang leh rujuk sini (LINK).

Ok..langkah2nyer
1)Lepas korang da ade dua benda tu korang masukkn kt drive komputer korang CD or usb.

2)Restart komputer korang or on komputer korang.Mse komputer tgh on sesetengah akan secara automatik detect bootable CD or USB korang dan akn kua mcm ni “Press any key to boot from CD” manakala sesetengah korang kne setting sendiri.Cara die korang kne tekan butang2 tertentu untuk msuk system bios komputer korang macam compaq butang ESC acer F2 or F12.Lepas da msuk bios menu korang kene p tekan tab boot dan pilih option korang klo korang gne CD plih CD drive klo plih USB plih USB drive dan sebagainye.




3)Ok lepas korang da setting dan sve.Korang tekan butang F10 untuk save dan exit(lain brand komputer lain butang die) so komputer korang akn restart.

4)Mse restart kalo kua “Press any key to boot from CD” korang tekan la ape2 butang sekalipun.Klo korang gne usb die akn trus load installation of windows. So dari sni korang perlu ikut step by step ape yg die ckp. Tekan next..next..next..plih option,time,drive tmpt nk install windows dan sebagainye.



5)Tgu hingga selesai komputer anda akn di restart beberapa kali. Jika sudah complete install windows tetapi komputer anda restart dan msuk kembali ke installation setup cara nya anda cancel setup tersebut dan cabut USB or keluarkn CD dan komputer anda akn kembali continue setup yg seterusnye.

6)Anda akn dibawa ke desktop menu format telah pun selesai senang bukan?so klo daddy ade mslh kom ke umi ke atok nenek korg leh la jd hero penyelamat.


Antara kebaikan format gne bios menu.Korang leh format drive C,D dan lain2 pada waktu tersebut.

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
;