Format komputer menggunakan USB flash drive(bootable)


Salam. Entri kali ni aku nak share salah satu cara mudah tuk korang format lappy,desktop dan especially notebook tanpa menggunakan CD or DVD. Cara nya hanya mengunakan pendrive.Korang penah dengar WinToFlash? Aku menggunakan software tersebut untuk menjadikan pendrive bootable. So kalo komputer blank korang still leh format di bios menu. Senang kan xyh nak susah2 beli cd format,just download kt torrent data windows 7 ke ape2 ke then masukkan dalam USB flash korang melalui software ni.


Cara nak guna software ni macam ni.Version yang aku gune skng adelah version WinToFlash 0.6.0008 beta,so far version ni ok smpi skng..Ok, bile da download n install wintoflash ni,korang perlu format dlu pendrive korang bg kosong habis,cucuk pendrive korang then running program wintoflash ni. Tekan windows setup transfer wizard,next dan pilih path windows installation ngan USB drive korang. Tekan next dan tunggu hingga selesai. Restart komputer korang g kt bios menu then boot menu plih drive pendrive korang tuk format..then habis solution nk format netbook korang k...



Download : wintoflash

5 ulasan:

jack_separrul said...

salam bro kalau awal2 lagi da stuck kt yg ada tulis safe mode dan trus hang ape langkah perlu bt?

AZREEN REEN said...

bro2 nk tnye laa,, data windows tu nk amik dr mana ye?? cd x ada boley download dr internet x?? minta penjelasan yee,, sy dah faham just x xder data windows laa,, bagaimana yee??

admin said...

data window kene download,leh download kt mne data window 7
cr kt torrent ke

NORA ZIANA said...

saya dh cube dh kali ke 20 tak silap saya lh tpi xberkesan pon xde ke cara lain yg tidak menggunakan software seperti pendrive,thumbdrive,dvd,cdroom dan hardisk...

author said...

awak da g kt bios plih pendrive as priority 1st bootable drive x? lepas da plih dan pastikn 1st priority save and exit then automatik window akn bce pendrive tu tuk format

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
;